bloggrabatt

ROLIGT ATT VETA OM DOCKOR

Vi på lajbansson leksaker hittade denna texten om dockor på Wikipedia som vi ”saxade” och lägger in på vår blogg om billiga leksaker. Det kan ju vara roligt att läsa någon fakta om dockor  också:)

En docka är en modell av en människa (ofta en baby), en humanoid (som Bert och Ernie), eller ett djur. Moderna dockor är ofta av tyg eller plast. Andra material som används vid tillverkning av dockor är cornhusks, ben, sten, trä, porslin (ibland kallad Kinaporslin), bisque, celluloid, vax, och till och med äpplen. Människor är duktiga på att göra dockor av allt material som är tillgängliga för dem.

De flesta dockor är avsedda som leksaker för barn, oftast flickor, att leka med. Dockor har hittats i egyptiska gravar vilket daterats att så tidigt som 2000 f.Kr.

Dockor brukar vara miniatyrer av babydockor mendan en ”riktig” babydocka kan vara riktig storlek och vikt. En docka eller uppstoppade djur av mjukt material kallas ibland en plyschleksak eller plushie. En populär leksak av denna typ är Teddy björnen.

Ofta skiljer man mellan dockor och actionfigurer, som i allmänhet av plast eller semi-metallisk konstruktion och böjbara i viss mån. Moderna actionfigurer, som Action Man, marknadsförs ofta mot pojkar, medan dockor marknadsförs ofta mot flickor. Tennsoldater, kanske en föregångare till modern actionfiguren, har varit en populär leksak under århundraden. De tillåter barn att agera ut slag, ofta med  militär leksaksutrustning och en borg eller fästning.
Det var vad vi hittade på Wikipedia !

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer till “ROLIGT ATT VETA OM DOCKOR”

  1. sidney skriver:

    Brad skriver:

    Milton skriver: