bloggrabatt

/

Barbie

barbie

vi på Lajbansson leksaker älskar Barbie dockor och har ett av Sveriges största sortiment av just Barbiedockor. Barbie är en fantastiskt fin modedocka som  tillverkas av det amerikanska leksaksföretaget Mattel. Matell har inte bara Barbie i sitt sortiment utan har rättigheterna till en otrolig mängd olika leksaker. Barbie lanserades i mars 1959. En Amerikansk affärskvinna vid namn Ruth Handler är den som förknippas med skapandet  av dockan. Barbie är galjonsfigur av ett varumärke för Mattel dockor och tillbehör, inklusive andra familjemedlemmar och dockor. Barbie har varit en viktig del dockmarknaden i femtio år och har varit föremål för många kontroverser och stämningar, ofta med parodi på dockan och hennes livsstil. Köp dina barbiedockor i vår e-butik. Allt finns på nätet

Lite historik om Barbie och hur dockan kom till

Ruth Handler (skaparen av Barbie) såg sin dotter Barbara leka med pappersdockor, och märkte att hon ofta gett pappersdockorna  vuxna roller. På den tiden var de flesta barn var dom flesta dockorna  i ”barnstorlek” och såg ut som barn, inte som vuxna. Ruth var inte sen att Inse att det kan finnas en lucka i marknaden för en vuxen docka och därefter föreslog Ruth idén om en vuxendocka till sin man Elliot, en av grundarna av Mattel leksaksföretag. Han var förtjusta över idén, liksom Mattels direktörer. Barbiedockan var född!

Under en resa till Europa i 1956 med sina barn Barbara och Kenneth kom Ruth Handler över en tysk leksakdocka som heter ”Lilli”. Dockan var precis vad Ruth hade i tankarna på hur en framtida Barbiedocka skulle kunna se ut, så hon köpte tre av dem. Hon gav en till sin dotter och tog de andra tillbaka till Mattel. ”Lillidockan” var baserat på en populär karaktär som förekommer i en tecknad serie. Lilli var en blond bomb, en arbetande tjej som visste vad hon ville.Lilil- dockan började säljas i Tyskland 1955, och även om det ursprungligen såldes till vuxna, var det också populärt med dockor som såg ut som barn.  Den första Barbie docka som såldens introducerades som både blond och brunett i mars 1959. På När Ruth var på bväg hem till Amerika igen, började hon att arbeta om ”Lilli-dockan” (med hjälp av tekniker Jack Ryan) och dockan fick ett nytt namn, Barbie, efter Handler´s dotter Barbara. Dockan gjorde sin debut på American International Toy Fair i New York den 9 mars 1959. Detta datum används också som Barbie officiella födelsedag. Nu var Barbie Född.

Mattel förvärvade rättigheterna till Lilli-dockan i 1964 och produktionen av Lilli stoppades. Den första Barbie dockan bar en svart och vit zebra randiga baddräkt och hästsvans och var tillgänglig som antingen blont eller brunett. Dockan marknadsfördes som en ”Teen-age Fashion Model”. De första Barbiedockor tillverkades i Japan, med sina kläder handsydda av japanska hemarbetande. Omkring 350.000 Barbiedockor såldes under det första året av produktionen. Ruth Handler trodde att det var viktigt för Barbie att ha ett vuxet utseende, och i början av marknadsundersökningar har visat att vissa föräldrar var missnöjda dockans bröst, som hade olika bröst. Barbies utseende har ändrats många gånger, framför allt i 1971 när dockans ögon justerades att blicka framåt snarare än att ha den sedesamma sidled blick av den ursprungliga modellen. Barbie var en av de första leksakerna att ha en marknadsföringsstrategi som baserats mycket på TV-reklam, som har kopierats i stor utsträckning av andra leksaker. Det uppskattas att över en miljard Barbiedockor har sålts över hela världen i över 150 länder. Mattel hävdar att tre Barbiedockor säljs varje sekund. Barbie har blivit en kulturell ikon och har fått utmärkelser som är sällsynta i leksaksvärlden. Alla dina Billiga Barbie dockor köper du direkt på nätet.

4501130450511045075204507500450425